Zwangerschap en stoppen met roken: welke interventies werken?

Roken tijdens zwangerschap beschadigt DNA

Roken tijdens de zwangerschap blijkt nog veel schadelijker dan gedacht. Een groot onderzoek van het Amerikaanse ‘National Institute of Environmental Health Sciences’ bij 6000 vrouwen en hun pasgeboren kinderen, dat gepubliceerd werd in ‘The American Journal of Human Genetics’, toont aan dat door de schadelijke stoffen in sigaretten blijvende defecten kunnen ontstaan in het DNA (erfelijk materiaal) van de nakomelingen van rokende moeders.

Dat gebeurt niet alleen door het inademen van tabaksrook, maar ook doordat bepaalde schadelijke stoffen via de placenta in de bloedbaan van het ongeboren kind terechtkomen. Zo kunnen afwijkingen veroorzaakt worden in het centrale zenuwstelsel en de longen.

Roken tijdens zwangerschap risicofactor bij overgewicht kinderen uit kwetsbare groepen

Overgewicht en zwaarlijvigheid tijdens de kindertijd worden bepaald door SES (sociaaleconomische status) en komen meer voor bij kwetsbare bevolkingsgroepen of lage SES. Bij het ontstaan van die sociale gradiënt is roken door de moeder tijdens de zwangerschap een risicofactor in de vroege levensfase.

Dit onderzoek van de universiteit van Liverpool concludeert dat “policies to support mothers to maintain a healthy weight, breastfeed and abstain from smoking during pregnancy are important to improve maternal and child health outcomes, and our study provides some evidence that they may also help to address the continuing rise in inequalities in childhood overweight.”