Waterpijp en e-shisha

Een waterpijp roken zorgt voor 25x meer teer dan een enkele sigaret. Uit dit onderzoek blijkt ook dat een sessie, die gemiddeld 40 tot 45 minuten duurt, zorgt voor 125x meer rook, 10x meer koolstofmonoxide en 2,5x meer nicotine dan een sigaret. Toch denken veel gebruikers nog steeds dat de waterpijp relatief onschadelijk is.

Uit onderzoek blijkt ook dat de waterpijp erg slecht scoort op het vlak van passief roken. Verschillende vervuilende stoffen zoals koolstofmonoxide en fijnstof (uitgedrukt in PM2.5) bereiken niveaus die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Uit een onderzoek bij Engelse universiteitsstudenten blijkt dat 2 op 3 ooit de waterpijp geprobeerd heeft. Regelmatige gebruikers, die er veel minder zijn, vertonen afhankelijkheidssymptomen. Slechts een minderheid van de Engelse rookstopbegeleiders heeft ervaring met deze groep. Het ontbreekt rookstopbegeleiders ook aan opleiding over de waterpijp. De wetten over rookvrije omgevingen worden ook vaak overtreden als het over waterpijp roken gaat. Volgens de onderzoekers moet er daarom meer toezicht zijn en moet een gecoördineerd tabakscontrolebeleid voor de waterpijp ontwikkeld worden.

Waterpijp roken kan ook in elektronisch vorm. Zo’n elektronische waterpijp wordt ook een e-shisha genoemd. Het ziet eruit als een elektronische sigaret (het is er een variant van, zoals de shisha-pen – tik het woord ‘e-shisha’ eens in op ‘Google afbeeldingen’). Wordt de e-shisha gepercipieerd als een manier om te stoppen met het roken van de waterpijp of om de gezondheidsschade die waterpijproken aanricht te beperken?  Uit kwalitatief onderzoek onder jonge volwassenen in Londen blijkt dat dit niet het geval is. Een e-shisha smaakt anders en kan minder de sociale functie vervullen die waterpijp roken heeft, omdat het roken van de e-shisha een individueler karakter heeft. Ook dachten waterpijprokers dat de e-shisha niet-rokers kan introduceren tot de waterpijp of tot sigaretten.

 

Volgens een onderzoek van de University of Florida College of Medicine zijn jonge volwassenen die waterpijp roken meer vatbaar om ook sigaretten te gaan roken.