Rookvrije omgevingen

Hoe staat het na 5 jaar rookverbod in de cafés?

Het algemeen rookverbod in de horeca bestaat 5 jaar. Ter gelegenheid daarvan liet Kom op tegen Kanker een nieuw onderzoek uitvoeren dat aantoont dat de rookverboden, die tussen 2006 en 2011 in fasen werden ingevoerd in verschillende omgevingen, veel mensenlevens redden.

Al is er met de naleving van het rookverbod nog een pak werk aan de winkel, dat blijkt uit cijfers die de krant De Standaard opvroeg.

In de jaren tussen 2006 en 2011 werden liefst 3040 dodelijke hartinfarcten vermeden door het algemeen rookverbod. De cijfers van de UHasselt suggereren dat een striktere naleving  van het algemeen rookverbod in de horeca nog extra levens kan redden. Daarnaast vraagt KOTK ook bijkomende maatregelen om mensen beter te beschermen tegen gedwongen meeroken, zoals iedereen die werkt in de privésfeer van een roker, of kinderen in een auto waar gerookt wordt.

Rookverbod in cafés nog vaak genegeerd

Op basis van cijfers van De Standaard blijkt dat nog te veel cafébezoekers en cafébazen de wet aan hun laars lappen. Bovendien betalen overtreders vaak de boete niet en is de kans op vervolging klein, in het bijzonder in Brussel.

Het is positief dat minister De Block zorgt voor extra controleurs, want de wet moet nageleefd worden. Maar de naleving van de rookwetgeving moet ook een prioriteit worden voor alle parketten. Ook moet er veel meer ingezet worden op sensibilisering, niet alleen van de cafébazen, ook van de klanten, zoals Horeca Vlaanderen terecht stelt. Zodat het draagvlak voor een rookvrije café kan groeien. Bovendien moet aan het rookverbod een positief verhaal gekoppeld worden van stoppen met roken. Daar is een taak weggelegd voor de gemeenten en horeca, binnen het kader van Vlaanderen Stopt met Roken.

Rookvrije speeltuinen in Nederland?

In Nederland stelt het Longfonds een stappenplan voor om de speeltuinen rookvrij te maken. Het Longfonds biedt naast het stappenplan ook andere materialen aan. 77% van de Nederlanders is voorstander van rookvrije speeltuinen. De fiches zijn een interessante bron zijn om ook in Vlaanderen de speeltuinen rookvrij te maken.

Ierland opnieuw als voorloper

In Ierland, dat in Europa een leidende rol heeft in het domein van de tabakscontrole, publiceerde het Instituut voor Volksgezondheid een Snapshot Report over de vooruitgang die geboekt werd op het vlak van rookvrije omgevingen. Ierland staat veel verder dan ons land. Zo is roken in de auto met minderjarigen er al wettelijk verboden. Rookvrije omgevingen nemen er ook toe in de sector van zorg en welzijn, net als in de openlucht. En er bestaat een groot draagvlak voor die uitbreidingen bij het grote publiek. Een uitdaging blijft roken in huis met de kinderen erbij en dan vooral in laagopgeleide milieus, dat is in Vlaanderen ook zo.

Quebec breidt rookvrije omgevingen uit naar buitenlucht

In de provincie Quebec in Canada is het sinds 26 mei niet meer mogelijk om een sigaret (of e-sigaret) op te steken op de buitenterrassen van cafés en restaurants. Roken mag ook niet meer in speeltuinen, scholen, de gemeenschappelijke ruimte van kleine residentiële gebouwen en op sportvelden. In Quebec blijft het rookcijfer te hoog en beginnen elk jaar 20.000 jongeren met roken.  Volgens de Canadian Cancer Society sterven er elk jaar 800 Canadezen aan de gevolgen van meeroken.