Neutrale pakjes: nieuwe onderzoeksresultaten over de effecten in Australië

Ondertussen verschenen meer onderzoeksresultaten over de effecten van de invoering van neutrale pakjes in Australië. Een post-implementation review van het Department of Health van Australië toont positieve effecten aan. “The evidence examined suggests that the measure is achieving its aims.” Gezondheidsorganisaties bejubelen het succes in een reactie op het rapport. Neutrale pakjes hebben een positief effect op het beginnen roken door jongeren én op stoppen bij volwassenen.

Een Schotse kwalitatieve studie bevestigt de noodzaak van het verbod op ‘superslims’ dat in de herziene EU-tabaksrichtlijn bepaald wordt. Dit zegt Europa over superslims (tik op Google eens de zoekterm ‘super slims cigarettes’ in, dan ziet u hoe deze sigaretten eruit zien). Volgens de herziene EU-richtlijn over tabaksproducten zijn ze straks dus niet meer toegelaten: “slim-sigaretten in smalle pakjes, die vaak jonge vrouwen als doelgroep hebben worden verboden.”

Het onderzoek ging na hoe vrouwelijke niet-rokers en vrouwen die af en toe roken (leeftijd 12-24 jaar) aankijken tegen ‘superslims’ en ‘lipstick packs’. Conclusie: de pakjes verhogen de aantrekkelijkheid en wekken de indruk minder schadelijk te zijn. Vooral de compacte ”lipstick’ packs’, die aan cosmetica doen denken (zie foto’s op internet), klein zijn (waardoor de gezondheidswaarschuwingen minder goed uit de verf komen) en felle kleurtjes en bloemenpatronen hebben. Schattige pakjes voor kleine meisjes.

De superslims worden verboden, maar de fabrikanten zullen het pakje daarna op andere manieren aantrekkelijk maken voor deze doelgroep. Met neutrale standaardverpakkingen kan dat niet meer.