Verwijs rokers door naar het bestaande rookstopaanbod

Omschrijving

Ondersteun rokers bij het stoppen en verwijs hen door naar kwaliteitsvolle vormen van rookstopondersteuning in Vlaanderen:

- Tabakstop: het nummer staat op elk sigarettenpakje. Hier kan de roker voor hulp en advies terecht aan de telefoon. Aan de andere kant van de lijn zitten erkende rookstopbegeleiders met een luisterend oor. Zij kunnen de roker ook een gratis coachingtraject van enkele maanden aanbieden. Lees er meer over op www.tabakstop.be

- Net als de huisarts hebben sommige tabakologen (erkende rookstopbegeleiders) een eigen praktijk (zowel huisarts als tabakoloog kunnen de roker helpen). Wil u weten waar er tabakologen zijn met een individuele praktijk? Neem een kijkje in het lokale aanbod op deze site. Hier vindt u de lijst van alle erkende tabakologen.

- Groepscursussen die begeleid worden door een erkende tabakoloog zijn voor de roker aangenaam om te stoppen. Het gaat er vrolijk aan toe en er kan veel gedeeld worden. Wil u weten of er in je gemeente een groepscursus voor rokers doorgaat? Neem een kijkje in het lokale aanbod op deze site.

- Scholen en leraren kunnen jongeren doorverwijzen naar SmartStop of beter nog: SmartStop zelf organiseren.

Aanpak en tips

Gemeenten

Betrek bij het doorverwijzen zoveel mogelijk intermediairen die met rokers in contact komen: huisartsen, tandartsen, apothekers, OCMW, wijkgezondheidscentrum, bedrijven, scholen, ….

Promoot ook de gedeelde boodschap over stoppen met roken. Deze boodschap voor de roker over stoppen werd ontwikkeld door het VIGeZ, in samenwerking met de mutualiteiten, universiteiten, rookstoporganisaties, relevante beroepsgroepen en sector van de gezondheidspromotie. Zo weet u zeker dat u een juiste boodschap geeft aan rokers over een goede aanpak van stoppen met roken, want dat is niet zo eenvoudig.

Gebruik de promotiematerialen van ‘Vlaanderen stopt met roken’ om rookstop en het kwaliteitsvolle rookstopaanbod te promoten. Het materiaal kan u hier bekijken.

Bedrijven en organisaties

Promoot steeds de gedeelde boodschap over stoppen met roken die door het VIGeZ en partners werd uitgewerkt. Zo weet u zeker dat u een juiste boodschap geeft over stoppen met roken.

Gebruik de promotiematerialen van ‘Vlaanderen stopt met roken’ om rookstop en het kwaliteitsvolle rookstopaanbod te promoten. Het materiaal kan u hier bekijken.

Scholen

Lees er meer over op de website van SmartStop.

Praktische informatie

Meer informatie over het bestaande aanbod? Neem contact op met het Logo in je buurt.